Tuulimyllyn ikä on tuntematon, rakennettu ainakin ennen v. 1850. 
Peruskorjattu ulkopuolelta  v 1996. Sisäosat ovat alkuperäisiä.

( Vakka-Suomen Sanomat 14.07.1995 )
Vanha mylly syntyi uudelleen Velkuan Haukalla

Aurinkoisena kesäiltapäivänä viime perjantaina juhlittiin Velkuan Haukalla vanhan tuulimyllyn uutta syntymistä. Perinteikkääseen sukutalon pihapiiriin kuuluvan komean tuulimyllyn pitkä korjaus- urakka oli saatu päätökseen, ja oli aika ryhtyä kuuntelemaan vanhan myllyn tarinaa.

- Myllyn ikää emme tiedä, mutta pääakseliin on merkitty vuosi 1906, jolloin se on uusittu, kertoo talon isäntäväkeen kuuluva Aulis Toivonen. Pahasti rapistumaan päässyt mylly on jouduttu korjaamaan melko perusteellisesti, sillä ainoastaan koneisto voitiin säilyttää alkuperäisinä. Puutavara on kotoisin omista metsistä, joista löydettiin mm. kunnioitusta herättävät kahdeksan metrin pituiset ja halkaisijaltaan puolen metrin paksuiset mäntypuut.

- Suunnitelmia laatiessani tutkin vanhoja valokuvia ja kävin tutustumassa Velkuanmaassa olevan Lallin talon myllyyn, kertoo mestarina toiminut Raimo Lehtimaa. Lehtimaan suunnitelmien perusteella Haukat saivat myllyn korjaukseen avustusta Ympäristöministeriöltä, jos kohta suurin osa kustannuksista maksettiin omasta pussista.

Haukan Myllykallio kohoaa keskellä mitä kauneinta saariston kulttuurimaisemaa. Rakkaudella hoidetut vanhat rakennukset ja kukkiva pihamaa vanhoine kulttuurikasveineen ja ruusutarhoineen, mäennyppylöiden välissä mutkitteleva soratie ja lehmien laiduntamat niityt muodostavat sellaisen kokonaisuuden, jota harvoin nykyaikana kohtaa. Kulttuuriympäristön ylläpitäminen, josta tuoreimpana esimerkkinä myllyn kunnostaminen, osoittaa talon isäntäväen suurta kulttuuritahtoa. Haukan tilalla ollaan käynnistämässä maatilamatkailua. Paitsi perinteikkääseen pihapiiriin, matkailija voi tilalla tutustua kuivakukkaviljelyyn ja -sidontaan ja nauttia kahvinsa kotimuseoksi sisustetussa entisessä savusaunassa.